بینوایان
ویکتور هوگو
مترجم: محمدرضا پارسایار
ناشر: هرمس
تعداد صفحه: ۲۱۳۲ صفحه
قیمت: ۱۴۰ هزار تومان
آیا ممکن است سرشت بشر بهکلی دگرگون شود؟ ـ آیا ممکن است همان گونه که ستون فقرات بشر زیر سقفی کوتاه، درهم فشرده و خم میشود در آدمی نیز زیر بار فلاکت و فقر عیب پذیرد و به معلولیتی درمانناپذیر دچار شود؟ ـ آیا در روح بشر عنصری الاهی وجود دارد که فساد نمیپذیرد؟ فشارهای اجتماعی و اخلاقی آدمی را به تباهی سوق میدهند. از نظر ویکتور هوگو، بینوایی و بیاعتنایی انسانها به یکدیگر و نظام سرکوبگر و بیرحم باعث میشوند تا انسان پاکنهاد به زشتکاری روی آورد. او بر این باور است که آموزش و پرورش و حفظ کرامت انسانها تنها راه حلهای جامعه برای دوری از زشتکاریاند. بینوایان نشان میدهد که بهترین راه برای تعالی انسان، گذشت و فداکاری است.
وی در کتاب بینوایان به تشریح بیعدالتیهای اجتماعی و فقر و فلاکت مردم فرانسه میپردازد، همان عوامل و محرکهای اجتماعی که منجر به سقوط ناپلئون سوم شد. انحصار توزیع قدرت و ثروت در دست خانواده فاسد سلطنتی که از مشکلات جامعه فرانسه کاملاً بیاطلاع بودند، سبب ایجاد معضلات اقتصادی و اجتماعی در جامعهٔ فقیر فرانسه شد و انقلاب فرانسه ناشی از همین تحولات زیرساختهای اجتماعی جامعه فرانسه بود. ویکتور هوگو در خلال پردازش شخصیتهای داستان و روانشناسی آنها، نحوه درگیری و دخالت آنان را در این نهضت اجتماعی و تودهای نشان میدهد.
ویکتور هوگو در انتهای رمانش ساختار فراگیر کارش را توضیح میدهد:
این کتاب که خواننده پیش از این لحظه در کلیات و جزئیات از این سو به آن سو میرود… یک فرایند از شر به خیر، از بی عدالتی به عدالت، از بطلان به حقیقت، از شب به روز، از اشتها به وجدان، از فساد اداری به زندگی؛ از حیوانیت به وظیفه، از جهنم به بهشت، از هیچ به خدا. نقطه شروع: جسم، مقصد: روح. یک هیدر در آغاز، و یک فرشته در پایان.
نظر شما